192 Contoh Soalan Latihan Separa Perubatan 2024

Adakah anda mencari contoh soalan latihan separa perubatan? Jika ya, ini merupakan blog yang tepat untuk anda.

Dalam artikel ini, saya akan kongsikan kepada anda contoh soalan psikometrik latihan separa perubatan dan tips untuk lulus ujian ini.

Apa Itu Latihan Separa Perubatan?

Latihan separa perubatan adalah kursus perubatan dan perawatan. Kursus ini terbahagi kepada dua bahagian. Pertama peringkat sijil, dan kedua pula peringkat diploma.

Disebabkan kursus ini melibatkan perubatan, KKM hanya inginkan calon yang betul-betul mempunyai minat ke arah bidang perubatan sahaja untuk menyertai kursus ini.

Apa Itu Ujian Psikometrik?

Apabila berbicara tentang minat, siapa-siapa sahaja boleh claim bahawa mereka ini bersungguh-sungguh berminat nak menyertai kursus ini.

Tapi sejauh mana kebenaran claim mereka itu. Minat sikit atau minat banyak?

Kalau anda nak tahu, itulah punca kenapa ujian psikometrik ini diwajibkan kepada semua calon. Tujuan ujian ini adalah nak menentukan adakah personaliti dan minat seseorang calon itu betul-betul sesuai ataupun tidak.

Sekiranya dalam diri anda secara semulajadi wujud personaliti dan minat seperti ini, memang mudah untuk anda lulus dalam ujian ini.

Jika tak ada, agak sukar untuk anda lulus dalam ujian ini. Tambahan pula ada ramai calon yang cuba mengambil ujian ini. Secara tidak langsung, persaingan akan menjadi tinggi dan peluang untuk lulus itu sedikit rendah.

Format Soalan Psikometrik Separa Perubatan

Berdasarkan kepada ujian latihan separa perubatan yang dijalankan pada tahun lepas, soalan yang ditanya biasanya berbentuk soalan psikometrik.

Setiap soalan hanya diberikan dua pilihan jawapan sahaja, seperti:

  • Ya atau tidak.

“Kalau macam tu, mesti senang nak lulus ujian ni kan cikgu?”

Opss.. Jangan fikir macam tu. Apa sekalipun pun ujian online kerajaan ini, tujuan utamanya ialah nak mengecilkan jumlah calon.

Walaupun semudah mana pun soalan yang ditanya, ianya tetap akan menggagalkan ramai calon. Ianya bertujuan memastikan calon-calon melepasi ujian ni dalam jumlah yang kecil.

Ini disebabkan terdapat kouta dalam setiap ambilan calon pada setiap tahun. Hanya calon yang betul-betul menepati ciri-ciri yang dikehendaki sahaja akan diluluskan dalam ujian ini.

Apa Yang Dinilai Dalam Ujian Ini?

Perkara yang cuba dinilai untuk layak menduduki latihan separa perubatan bergantung kepada ke arah mana kecenderungan minat seseorang.

Sekiranya minat seseorang itu ke arah seorang perawatan, peluang untuk lulus dalam ujian ini akan lebih tinggi. Jika kecenderungan itu hanya ada sikit, ataupun minat ke arah yang lain, maka seseorang calon itu akan digagalkan.

Mereka digagalkan bukan sebab mereka bersifat negatif, tapi disebabkan personaliti dan minat mereka yang tidak sesuai untuk menjalani program latihan separa perubatan.

Sekiranya calon-calon yang tiada minat yang mendalam ini diserap masuk ke dalam latihan ini, mereka selalunya tidak akan mengabiskan tempoh latihan mereka.

Apabila ada peluang pekerjaan yang lebih menarik minat mereka, mereka sanggup untuk berhenti daripada program latihan ini, dan mengejar apa yang mereka sebenarnya minat.

Anda perlu tahu, tak kesemua calon yang menyertai program latihan separa perubatan ini disebabkan atas kerelaan mereka sendiri. Ada sesetengah kes, mak ayah yang beria nak anak mereka menyertai latihan ini.

Sedangkan anak mereka sendiri tidak berminat. Atas sebab tak nak mengecewakan mak dan ayah mereka, mereka secara terpaksa menyertai program latihan ini.

Calon seperti inilah pihak kementerian tak nak ambil. Calon seperti ini akan disingkirkan seawal ujian online lagi bagi mengelakkan kes calon minta berhenti ketika menjalani program latihan dapat dikurangkan.

Contoh Soalan Psikometrik Separa Perubatan

Dalam ujian psikometrik latihan separa perubatan, anda akan diminta menjawab soalan-soalan yang mengandungi unsur-unsur penilaian penting oleh ketua jabatan.

Jawapan anda akan membentuk profil personaliti sebenar anda dan akan menentukan sama ada anda lulus atau gagal dalam ujian ini.

Keputusan ujian ini bergantung pada sejauh mana personaliti anda memenuhi kriteria yang diingini oleh ketua jabatan.

15 Soalan Separa Perubatan

Di bawah ini merupakan soalan ujian psikometrik latihan separa perubatan yang digunakan untuk mencungkil sama ada dalam diri anda mempunyai elemen penilaian itu ataupun tidak. 

Soalan 1: Saya boleh memahami maksud disebalik lirik lagu yang dinyanyikan oleh seseorang.

A. Ya
B. Tidak

Soalan 2: Saya mahir menggunakan alat-alat elektrik logam di bengkel seperti gerudi elektrik.

A. Ya
B. Tidak

Soalan 3: Saya boleh menamakan tiga jenis makanan yang mempunyai kandungan protien yang tinggi.

A. Ya
B. Tidak

Soalan 4: Saya mahir melukis gambar manusia sehingga dapat dikenali.

A. Ya
B. Tidak

Soalan 5: Saya berkebolehan menerangkan secara terperinci bagaimana saliran perpaipan rumah berfungsi.

A. Ya
B. Tidak

Soalan 6: Saya memulakan perbualan dahulu apabila berjumpa dengan orang yang baru saya kenali.

A. Ya
B. Tidak

Soalan 7: Saya berkebolehan menerangkan secara terperinci bagaimana panel suria menghasilkan tenaga elektrik.

A. Ya
B. Tidak

Soalan 8: Saya seorang yang mahir menggunakan pita pengukur untuk mengukur panjang sesuatu objek.

A. Ya
B. Tidak

Soalan 9: Saya pantas membuat pengiraan walaupun tidak menggunakan kalkulator.

A. Ya
B. Tidak

Soalan 10: Saya berkebolehan melakukan banyak kerja bertulis dalam masa yang singkat.

A. Ya
B. Tidak

Soalan 11: Saya mahir menyimpan rekod-rekod bayaran atau jualan dengan rapi.

A. Ya
B. Tidak

Soalan 12: Saya gemar mengetuai kumpulan dan mencapai satu-satu matlamat.

A. Ya
B. Tidak

Soalan 13: Saya mahir menerangkan sesuatu dengan jelas.

A. Ya
B. Tidak

Soalan 14: Saya berminat untuk menjadi pengarah pentas.

A. Ya
B. Tidak

Soalan 15: Saya berminat untuk menjadi seorang operator jana elektrik.

A. Ya
B. Tidak

Jom Jawab Kuiz!

Apa kata anda cuba jawab kuiz yang cikgu sediakan ni. Kuiz ini hanya nak mencungkil sama ada personaliti anda sesuai mengikuti kursus latihan separa perubatan ataupun tidak sahaja.

Tips Lulus Psikometrik Separa Perubatan

Salah satu cara untuk lulus dalam ujian ini ialah anda perlu biasakan diri menjawab soalan. Ujian ini menfokuskan kepada personaliti seseorang yang minat ke arah perubatan dan perawatan.

Setiap jawapan yang anda pilih dalam ujian ini akan digunakan sebagai data. Kemudian, data-data ini digunakan untuk membentuk satu profil personaliti.

Lulus atau gagal ujian ini bergantung sepenuhnya kepada profil personaliti anda. Jika profil anda itu cenderung ke arah karakter seorang perawatan, memang mudah anda nak lulus dalam ujian ini.

Jangan Tersalah Soalan!

Saya yakin mesti anda ada mencari contoh soalan psikometrik kan? Mesti dah google contoh soalan sebelum ini kan?

Ujian psikometrik ini skopnya luas. Terdapat banyak soalan psikometrik yang boleh anda cari. Soalan yang betul-betul sesuai dengan ujian latihan separa perubatan pasti tak akan sama dengan soalan psikometrik yang lain.

Ini disebabkan skop penilaian ujian ini tak sama dengan jawatan SPA yang lain.

Latihan separa perubatan bukannya nak cari calon pekerja, tapi nak mencari calon pelajar. Jadi skop penilaian juga akan dinilai melalui sudut minat seseorang dalam mempelajari bidang perubatan.

Apabila skop penilaian berbeza, format soalan pun pastinya akan berbeza. Dan tak akan sama dengan soalan-soalan psikometrik untuk jawatan yang lain.

Koleksi 192 Soalan Psikometrik Latihan Separa Perubatan

Dalam ebook koleksi 192 soalan ini, saya telah pun kumpulkan soalan-soalan yang mungkin akan ditanya dalam ujian nanti. Ya, soalan sebenar yang pernah ditanya dalam ujian pada tahun 2022 dan 2023.

Soalan Psikometrik Latihan Separa Perubatan

Saya yakin anda akan terbiasa dengan format soalan kalau anda tahu bagaimana rupa standard soalan psikometrik ini.

Dan setiap soalan disertakan dengan cadangan jawapan. Nanti anda akan tahu apa jawapan yang terbaik untuk setiap soalan yang ditanya.

Akhir Kalam

Akhir kata, cikgu harap dengan perkongsian cikgu pasal contoh soalan psikometrik latihan separa perubatan ini dapat membantu anda semua nanti.

Cikgu doakan agar anda semua diberikan ketenangan hati semasa menjawab exam online dan mudah-mudahan lulus dengan jayanya. Aamiinn…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *