Huraian

Saya melakukan sesuatu mengikut buku.

Huraian Jawapan Melakukan Sesuatu Mengikut Buku

Ini merupakan soalan yang menimbulkan kekeliruan pada calon exam sebelum ini. Anda rasa sikap apakah agaknya yang cuba dicungkil disebalik soalan ini? Soalan 1: Saya melakukan sesuatu mengikut buku. Ramai sebenarnya calon tersilap faham dengan soalan ini. Ada diantara calon fikir, bertindak mengikut buku adalah jawapan yang terbaik. Tapi sebenarnya bukan itu tujuan soalan ini ditanya. […]

Huraian Jawapan Melakukan Sesuatu Mengikut Buku Read More »

Saya turut berasa hendak menangis apabila melihat orang lain menangis.

Huraian Jawapan Berasa Hendak Menangis

Soalan 1: Saya turut berasa hendak menangis apabila melihat orang lain menangis. Apabila saya bertanyakan soalan ini kepada calon psikometrik, ramai calon memilih jawapan ‘Sangat Tidak Setuju’. Adakah itu jawapan yang sebetulnya untuk soalan ini? Adakah memilih jawapan ‘Setuju’ akan menyebabkan seseorang calon itu digagalkan? Itu menjadi persoalan utama. Soalan Nak Uji Apa? Soalan ini sebenarnya

Huraian Jawapan Berasa Hendak Menangis Read More »

Pernahkan anda mempunyai fikiran yang anda tidak mahu orang lain tahu?

Huraian Jawapan Mudah Bangkit Semula

Soalan 1: Saya mudah bangkit semula selepas melalui masa sukar. Soalan 1 merupakan soalan yang pernah ditanya dalam ujian psikometrik baru-baru ini. Ramai calon keliru dengan soalan ini, dengan sikap apa yang cuba dicungkil disebalik soalan ini. Soalan Kategori Sama. Soalan dalam kategori yang sama seperti soalan 2 sehingga soalan 10 pula digunakan dalam mengesahkan sejauh

Huraian Jawapan Mudah Bangkit Semula Read More »

Pernahkan anda mempunyai fikiran yang anda tidak mahu orang lain tahu?

Huraian Jawapan Fikiran Yang Tidak Mahu Orang Lain Tahu

Soalan 1: Pernahkan anda mempunyai fikiran yang anda tidak mahu orang lain tahu? Soalan 1 merupakan soalan yang pernah ditanya dalam ujian psikometrik baru-baru ini. Ramai calon keliru dengan soalan ini, dengan sikap apa yang cuba dicungkil disebalik soalan ini. Soalan Kategori Sama. Soalan dalam kategori yang sama seperti soalan 2 sehingga soalan 10 pula digunakan

Huraian Jawapan Fikiran Yang Tidak Mahu Orang Lain Tahu Read More »

Kebanyakkan individu cenderung mengambil kesempatan terhadap individu yang bekerja dengan mereka.

Huraian Jawapan Mengambil Kesempatan Terhadap Individu Bekerja Dengan Mereka

Soalan 1: Kebanyakkan individu cenderung mengambil kesempatan terhadap individu yang bekerja dengan mereka. Ini merupakan soalan psikometrik yang pernah ditanya dalam ujian sebelum ini. Sikap apa yang cuba dicungkil melalui soalan ini? Nampak struktur ayat tu macam negatif je kan? Sebab ada unsur bersangka buruk dengan orang lain. Tapi, adakah betul soalan ini nak mencungkil sikap

Huraian Jawapan Mengambil Kesempatan Terhadap Individu Bekerja Dengan Mereka Read More »

Sekiranya negara lain tidak setuju dengan polisi penting negara Malaysia yang saya sendiri kurang faham, saya tidak semestinya menyokong pendirian negara saya.

Huraian Jawapan Tidak Setuju Dengan Polisi Penting Negara Malaysia

Soalan 1: Sekiranya negara lain tidak setuju dengan polisi penting negara Malaysia yang saya sendiri kurang faham, saya tidak semestinya menyokong pendirian negara saya. Kalau anda perasan, ada banyak soalan berkaitan negara ditanya dalam ujian psikometrik baru-baru ini. Adakah pihak SPA nak uji semangat patriotik dalam ujian kali ini? Adakah semangat patriotik sangat-sangat diperlukan untuk jawatan

Huraian Jawapan Tidak Setuju Dengan Polisi Penting Negara Malaysia Read More »

Rakyat yang tidak menyokong negara Malaysia patut berhijrah ke negara lain.

Huraian Jawapan Rakyat Tidak Menyokong Malaysia Patut Berhijrah.

Soalan 1: Rakyat yang tidak menyokong negara Malaysia patut berhijrah ke negara lain. Soalan ini berjaya menimbulkan kekeliruan dalam diri ramai calon ujian psikometrik sebelum ini. Apa sebenarnya yang cuba dicungkil melalui soalan ini? Adakah semangat patriotik? Mungkin betul, dan mungkin tidak betul. Itu bergantung kepada calon itu sendiri bagaimana dia memahami soalan. Apa yang paling

Huraian Jawapan Rakyat Tidak Menyokong Malaysia Patut Berhijrah. Read More »

Saya pernah mengemukakan tuntutan melebihi kadar sepatutnya.

Huraian Jawapan Mengemukakan Tuntutan Melebihi Kadar Sepatutnya

Soalan 1: Saya pernah mengemukakan tuntutan melebihi kadar sepatutnya. Ini merupakan soalan yang pernah ditanyakan kepada saya. Ada calon psikometrik keliru apakah yang cuba dicungkil melalui soalan ini. Saya ada huraikan secara terperinci personaliti disebalik soalan ini. Sila klik butang di bawah untuk akses huraian jawapan lengkap. Pss.. Nak baca lagi huraian jawapan seperti ini? Sila klik

Huraian Jawapan Mengemukakan Tuntutan Melebihi Kadar Sepatutnya Read More »

Saya mampu memulakan perubahan dalam kumpulan atau individu untuk menggalakan produktiviti

Huraian Jawapan Mampu Memulakan Perubahan Dalam Kumpulan Atau Individu

Soalan 1: Saya mampu memulakan perubahan dalam kumpulan atau individu untuk menggalakan produktiviti atau prestasi. Ini merupakan soalan yang calon pernah kongsikan kepada saya baru-baru ini. Ujian psikometrik untuk jawatan gred 41. Kemampuan untuk memulakan perubahan dalam kumpulan ini merupakan ciri-ciri positif. Dan tujuan perubahan ini dilakukan pun untuk tujuan yang baik. Iaitu nak menggalakkan produktiviti.

Huraian Jawapan Mampu Memulakan Perubahan Dalam Kumpulan Atau Individu Read More »

Huraian Jawapan Menjauhkan Diri Dari Orang Mempersendakan Peribadi Orang Lain.

Soalan 1: Saya akan menjauhi seseorang yang suka mempersendakan kehidupan peribadi seseorang. Anda dapat teka tak personaliti apakah yang cuba dicungkil disebalik soalan ini? Orang yang suka mempersendakan peribadi orang lain ini sama dengan body shaming. Kalau orang tu gemuk, digelarnya sebagai paus. Kalau orang tu kurus, digelarnya sebagai tiang lampu. Jadi memang nampak dengan jelas

Huraian Jawapan Menjauhkan Diri Dari Orang Mempersendakan Peribadi Orang Lain. Read More »